Denne uken har det vært mange merkedager i dette lille landet. Uken startet med Bolludagur (bolledagen) på mandag og alle på jobb fikk bolle. Jeg tror det rette ordet på norsk er vannbakkels. Den som jeg fikk, var fylt med krem og syltetøy, og var toppet med sjokoladesaus og sjokoladestrø. Den smakte greit nok, men du dyre tid så søt den var. Det var nå jeg måtte innrømme for meg selv at den gode gamle hvetebolla er noe jeg setter større pris på.
Denne markeringen er den samme som Fastelavnssøndag i Norge, men jeg har aldri hatt noe særlig forhold til det med Fastelavn før vi flyttet hit. Jeg måtte faktisk «google» meg fram til hvorfor denne dagen blir markert, og det jeg fant ut er at ordet fastelavn stammer fra nedertysk og betyr «dagen før fasten». Det har også noe med kristen tradisjon og gjøre, eller rettere sagt katolsk tradisjon.

Ungene og jeg feiret dagen på forskudd med kanelsnurrer. Det er boller med mening!
Bolledagen ble etterfulgt av Sprengidagur (feitetirsdag) og dagen har ingenting med sprengstoff eller fyrverkeri og gjøre. Neida, det hele handler om at det denne dagen skal spises så mye saltkjøtt at man nesten sprenges, da dette i gamle dager var siste dagen det ble spist kjøtt før påsken. Dette tror jeg er den merkeligste markeringen jeg har vært med på til nå, og det som jeg synes er enda merkeligere er at denne skikken finnes hjemme også, da kalt feitetirsdag eller hvitetirsdag. Jeg har nemlig aldri hørt om det før.
Bildet er lånt fra nett.
Onsdag var det, som de fleste vet, Valenstinesdagen, men i år sammenfalt denne dagen med Öskudagur (askedagen). Askedagen er den første dagen i fasten og her blir denne dagen blir markert med kostymeball både på skoler og i barnehager. Skoleelevene får gå tidligere hjem fra skolen og slik jeg har forstått det så er dagen en blanding mellom halloween og julebukk. Ungene går utkledd til forskjellige bedrifter og synger for å få godteri eller noe annet godt.

Kai fra Ninjago er en av de store heltene til minstemann. Han påstår at han skal hete Kai når han blir voksen.
Jeg er utrolig glad for at bare et av barna krever hjemmelaget kostyme, for det er mye arbeid. Spesielt uten symaskin. Takk Gud for bruktbutikker. Jentungen påsto at hun skulle være drage og da ikke hvilken som helst drage. Nei, hun skulle være helt lik som den grønne og rosa legodragen sin.

Ser dere likheten?
Opprinnelig var skikken at man prøvde å henge poser med aske på ryggen til noen uten at de merket det.
I følge den gamle kalenderen heter måneden som har vært Þorri (19.januar-17.februar) og måneden som starter i dag heter Góa, (uttalt gåoa). Góa er femte vintermåneden og innledes av Konudagur (kvinnedagen) og det er sagt at om det er dårlig vær i begynnelsen av denne måneden, så blir sommeren god. Det kan se ut som at vi får en god sommer.
Det er utrolig hvor lærerikt det kan være å reise bort fra hjemlandet en stund. Ikke bare lærer jeg om Island, men jeg lærer utrolig mye om Norge. Jeg får delta på gamle skikker jeg ikke ante eksisterte, hvorav mange av disse også har vært eller fortsatt er en del av den norske tradisjonen også.